Prenumerera
Prenumerera
©Exakt24

Hyltebruk – från pappersbruk till invandrarklan från Kosovo

Hyltebruk ligger i västra Småland, vid ån Nissan som rinner genom orten. 1908 grundades Pappersbruket Hylte bruks AB och lokalerna för produktion stod färdiga två år senare. Därmed kom även järnvägen till bygden vilket möjliggjorde transport av den pappersmassan som har producerats i över 100 år.

Plötsligt kom oljekrisen och sakteligen nedmonterades delar av verksamheten.

2013 stängde dåvarande ägaren, Stora Enso, två av de fyra pappersmaskinerna. Antalet anställda minskades då kraftigt. Hyltebruk är del av Hylte kommun där arbetslösheten är 11 procent – något högre en riksgenomsnittet, enligt kommunens hemsida.

Någonting som däremot inte minskar på orten är invandringen. Exakt24 besöker Hyltebruk för att granska situationen i en av landets mest skuldsatta kommuner. Politikerna ville fylla orten med invandrare ifrån Mellanöstern och Afrika. De såg beslutet som en ”vinstaffär”, men så blev det inte. Brottsligheten har i stället blivit vardag och denna lilla bruksort har dessutom fått islamistiska gäng som föder en hotfull tystnadskultur.

https://exakt24.se/nar-islamisterna-tog-over-hyltebruk/

Hyltebruks alldeles egna moské leds av en familjeklan från Kosova vid namn Gashi. Arbresh Gashi 19961208-0995 är en tongivande figur inom den familjen och är dömd för rån, olaga hot, narkotikabrott samt trafikbrott, däribland rattfylleri. Han har bland annat rånat svenska tonåringar. Trots detta sitter han i styrelsen för moskén.

©Exakt24 – Bild från Mosken i Hyltebruk

När Exakt24s journalister försöker tala med ortens moskébesökare blir dem hotade av muslimerna. Lejonparten av besökarna talar dessutom så pass dålig svenska att intervjuer blir svåra att genomföra. Församlingsledaren talar med dem men han hade en spydig attityd. Det finns muslimer på bygden som för Exakt24 berättar att de känner en oro kring moskéns islamistiska profil.

Moskén har därpå en etniskt och könsmässiga segregerad verksamhet. Araber och somalier närvarar vid olika tillfällen och därpå uppdelar de män och kvinnor under gudstjänst.

Organisationer vilka drivs av invandrare har dessutom fått en särställning i kommunen. Den somaliska föreningen har exempelvis fått ett hyresavdrag på 500 000 kr för deras lokal vilket de facto innebär att de hyr gratis av kommunen. Enligt Exakt24:s granskning har ingen svensk förening fått liknande villkor.

De kommunala bidragen erfordrar egentligen att föreningen är öppen för alla. De är dock oklart om föreningen tillåter medlemmar som inte är ifrån Somalia

Islamisternas förgreningar går av allt att döma in i kommunorganisationen. 2019 utredde kommunen verksamheten kring moskén. Det visade sig dock att utredaren som fick handlägga ärendet själv tillhörda denna moské.

Det året valde Sverigedemokraternas gruppledare att ta fighten kring kommunens arbete mot den extrema islamismen som cementerat sig på bruksorten

Invånaren och moderatpolitikern Maj Brodin Johansson berättar för Exakt24 att hon blivit mordhotad efter att hon kritiserat den negativa utvecklingen som hon upplever i Hyltebruk. Hon ifrågasatte bland annat värderingarna hos en skolanställd islamist. Drevet som uppkom emot henne, som ett resultat av hennes frispråkighet, tvingade henne ifrån sina politiska uppdrag.

©Exakt24

Hon fick en dag en hare med avskuren hals utan för sitt hus. ”Så så var det när man talar när någon inte vill det”, berättar Maj Brodin Johansson för Per Björklund på Exakt24. Bara en av tio som journalisterna talar med vill vara med på kamera.

Den svenska brukskulturen har succesivt brutits ner under efterkrigstiden. I centrala Hylte har svenska butiker tvingats lägga ner. Men arabiska matbutiker har numera kundunderlag.

Till Exakt24 berättar ortens föräldrar att det säljs narkotika i en av dessa nysvenska butiker. Polisen verkar dock omedvetna. Betydande mängder Tramadol har upptäckts i kommunens avloppsvatten vilket tyder på att droganvändningen är hög. Denna upptäckt är unikt i svenska mått mätt.

Journalisterna möter en svensk kvinna utan för Coop som talar ut om kriminaliteten på orten. ”Jag tror att det är mycket narkotika som rullar här”, konstaterar hon inför kameran.

Även de lokala skolorna har drabbats av mångkulturen, enligt Exakt24:s granskning. En hel del invandrarungdomar har hamnar på Örnaskolan som fått 50 procent fler elever på kort tid. Rektorn förnekar att de har problem, samtidigt som verksamhetens tvingats anlitat ett vaktbolag och installerat kameror. Skolan är en högstadieskola.

Islamiseringen verkar av allt att döma slå till där Sverige är som socioekonomiskt mest sårbarast. Storstädernas förorter och nu bruksorter är akilleshälar som invandrarna verkar rikta in sig på.

Hylte kommun styrs av Socialdemokraterna med en rad andra partier, bland annat Vänsterpartiet och Liberalerna, enligt Hylte.se