Prenumerera
Prenumerera
© Youtube/Skärmdump

SD:s Fogelklou vill hellre samarbeta med Socialdemokraterna i Göteborg än M

SD:s starke man i Göteborg heter Jörgen Fogelklou. Han överlevde 2021 en internutredning gällande en del antisemitiskt material som han anklagats för att ha spridit via hemliga konton på sociala medier. Enligt flera alternativmedier är det emellertid hans nära relation till Jimmie Åkesson som fick honom att överleva kritiken som även kom ifrån SD-led.

Sverige har nu gått in i valår och SD ledaren i Göteborg har börjat fundera över strategier och prioriteringar.

Instinktivt säger Jörgen till Dagens Nyheter att ett samarbete med Moderaterna är att förorda som det mest ”naturliga”.

– Men sakpolitiskt skulle jag önska att jag och Jonas Attenius satt ner, säger han till Dagens Nyheter. Jonas är Socialdemokraternas gruppledare i Göteborg.

Jörgen poängterar för tidningen att SD haft riktigt bar opinionsundersökningar lokalt. Han påstår dessutom att de får till bättre och bättre samtal med andra partier.

Tryggheten är en viktig fråga för dem inför valet och det kommer givetvis strida för att mer av skattebetalarnas pengar ska nyttjas för att skapa just denna trygghet.

Fogelklou konstaterar att Socialdemokraterna närmat sig SD i många sakpolitiska frågor och förklarar för DN att han ser detta som det mest intressanta samarbetet rent sakpolitiskt i Göteborg.

– S har annars varit vettiga denna mandatperiod här i stan. Jonas Attenius har i många frågor närmast sig oss, så det hade i teorin inte varit omöjligt att komma överens, säger han även till Dagens Nyheter.

Den stora frågan är om Fogelklou gör detta uttalande för att ställa S och M mot varandra som förhandlingsstrategi eller om han rent genuint ser en socialist som en tänkbar samarbetspartner.