Prenumerera
Prenumerera
By Roxanne Makasdjian and Alan Toth for the University of California, Berkeley - https://www.youtube.com/watch?v=yyGuA2gMRqg (screenshot taken at 1:46), CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=110915288

Ekonomipristagare tror på sänkta löner för att minska svensk arbetslöshet

Sänkta löner kan vara ett sätt att skapa fler arbetstillfällen, menar årets nobelpristagare i ekonomi David Card till SVT under en intervju.

Långtidsarbetslösheten tilltar i en rasande takt. Sänkta löner skulle kunna vara ett sätt att skapa fler nystartsmöjligheter för de arbetslösa. Professor Card menar att lönerna för de enklaste jobben är för höga och detta gör det svårare för personer som kommit långt ifrån arbetsmarknaden att få en nystart.

Han menar att dagens lägstalöner på 20 000 kr behöver sänkas för att skapa flexiblare föreutsättningar på en nu väldigt tuff arbetsmarknad.

Sommaren 2019 var långtidsarbetslösheten i Sverige 1,2 procent, enligt Ekonomifakta, medan den idag stigit till 2,8 procent. De har bitit sig fast på en hög nivå.

Situationen blir inte enklare att åtgärda när regeringen vill återinföra restriktioner.

Professor Card har arbetat med arbetsmarknadsforskning sedan 1990-talet på Princeton och har specialiserat sig på just lön, arbetslöshet samt lagstiftning kring dessa fenomen.