Prenumerera
Prenumerera
Av Kalmarhej - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23904192

Friskolekoncern i Sverige som kräver skoluniform expanderar

Nordic International School är en friskolekoncern som idag har skolor i Kalmar, Växjö, Karlstad, Norrköping och Trollhättan. De aviserar nu via reklam att de kommer öppna en ny skola på Stora Essingen i Stockholm. Planen är att den skolan ska kunna öppnas 2022.

Skolan kräver att eleverna bär skoluniformer för att undvika att diskussioner om klädval och mode fastnar i elevernas mindset.

”En viktig del av Nordic International Schools arbetssätt är att ta bort distraktionsmoment för att skapa förutsättningar för eleverna att lyckas i klassrummet. I skolan ska man slippa oroa sig för det som är oväsentligt för studierna.” förklarar verksamheten på sin hemsida.

Skolans undervisning bygger på tre fokusområden. De värdesätter bland annat kunskapsutveckling i enlighet med den traditionella utbildningsfilosofin som fanns i Sverige innan 1990-talets flumskola, med starkt fokus på ”ordning och reda”.

50 % procent av undervisningen sker på engelska och sist men inte minst utgår all undervisning ifrån forskningsmetoder som är välbeprövade och inte ideologiska hypoteser.

”Våra elever och vårdnadshavare har höga förväntningar på hur vi arbetar för att maximera varje elevs kunskapsutveckling och sociala förmågor. Hos oss ska all undervisning utgå från metoder som forskningen visar ger positiva effekter på elevernas kunskaper och färdigheter”, skriver de dessutom på sin hemsida.

De planerar även för en skola i Ystad. Verksamheten grundades 2017