Prenumerera
Prenumerera
Av Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55390599

Sverige och Finlands alliansfrihet viktig för stabilitet i norra Europa enligt Moskva

Rysslands utrikesdepartement markerade häromdagen att svenskt och finskt NATO-medlemskap kommer få ”allvarligt” militära och politiska konsekvenser. Moskva poängterar att de kommer agera vid en sådan utveckling.

Under denna mandatperiod har NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg mött Stefan Löfven i Stockholm för att diskutera frågan.

Maria Zakharova (bild med Putin) är talesman för utrikesdepartementet i Moskva och säger att NATO:s opportunistiska agerande kring geopolitiskt maktspel inte har undgått Ryssland. Hon anser dessutom att Stockholm och Helsingfors alliansfria policy är en bidragande faktor till ”stabilitet i norra Europa”, enligt Russia Today.

Sverige har tagit allt fler steg det senaste decenniet för att närma sig NATO. För bara 3 veckor sedan deltog Sveriges utrikesminister Ann Linde i en konferens för NATO:s utrikesministrar.

– Vår säkerhetspolitiska dialog med Nato – både om närområdet och globala frågor – är värdefull, och vårt deltagande i Riga är en del i denna dialog, säger utrikesministern, enligt ett pressmeddelande på regeringen hemsida i anslutning till mötet.