Prenumerera
Prenumerera
Av Mrund - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=106205905

Sveriges svensk-iranske energiminister tycker att elpriserna är lägre än i Europa

Sverige har just haft en skandal kring de två iranska medborgarna som haft höga positionerna inom bland annat säkerhetspolisen.

Ändå har inte vår regering lärt sig någonting och landet har nu en energi – och digitaliseringsminister som dessutom är svensk-iranier, Khashayar Farmanbar. Både dessa ansvarsområden är högaktuella i och med de senaste årets IT-attacker och skenade elpriser/elbristen som utsätter våra hushåll och industri för en sårbar situation.

I Svenska Dagbladet trivialiserar dock ministern situationen kring elen i Sverige. Han anser att det är helt acceptabelt att Sverige exporterar el i dessa tider när energiförsörjningen är hotad.

– Just nu är priserna i Sverige för höga, men vi har fortfarande lägre priser än nästan alla europeiska länder, säger Farmanbar till SvD.

Samtidigt skriver Svenska Dagbladet om villaägare som vittnat om elnotor på 7 000 kr per månad. Ändå agerar inget regeringen. Vänsterpartiet har exempelvis föreslagit att begränsa exporten av el till Europa men det förslaget avfärdar Sveriges S-regering.

I Norge har man exempelvis slopat skatte på el för att stödja hushållen just under vintern. Men Sverige energiminister trivialiserar ett problem som är avgörande för hela landets drift.

IT-infrastrukturen är minst lika essentiell som elen i ett postindustriellt samhälle och IT-säkerhet kan i vissa falla även berör rikets säkerhet. Den stora frågan är om en person med dubbla medborgarskapslojaliteter ska ha en ministerpost som denna.

Khashayar Farmanbar kom till Sverige som 12 åring med sin familj.