Prenumerera
Prenumerera
By Frankie Fouganthin - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35886942 / © Riksdagen

Sifo: L och MP långt under spärren

På fredagskvällen publicerade Sifo sin sista opinionsundersökning för i år. Siffrorna är problematiska för vissa partiet.

Socialdemokraterna ser dock en uppgång med 2,2 procent till 31,1. Uppgången är statistiskt säkerställd och denna trend fångades även av Novus senaste undersökning.
Moderaterna backar med 1,0 procent och hamnar på en 20 procent i denna sifo-mätningen.

Även SD sjunker något och landar på 19,7 procent.

Centerpartiet är decembers stora förlorare efter att de släppt fram en högerbudget som SD varit med och förhandlat om. C har länge haft en väljarkår som ställt sig kritiska till SD.

Vänstern ser en viss uppgång och hamnar på 9,7 i denna undersökning.

Liberalerna ligger under 3 procent och har de senaste året legat långt under riksdagsspärren i alla mätinstitut. I denna undersökning hamnar de på 2,8 procent.
Miljöpartiet sjunker ytterligare i mätningen och uppmäter 3,2 procent av väljarstödet. KD uppvisar en viss uppgång och landar på 5,1 procent.

Om vi bortser ifrån de partiet som enligt undersökningen skulle trilla ur riksdagen får M, SD och KD 44,8 procent.

Den rödgröna sidan skulle om sifo-undersökningen blir valresultat 2022 få 47,8. Riksdagsmandaten från den procent som hamnar under spärren fördelas på de partier som hamnar ovan gränsen och då får V, S och C majoritet i kammaren. Socialdemokraterna skulle då kunna fortsätta inneha regeringsmakten om de kan balansera mellan Vänsterpartiets och Centerpartiets viljor.