Prenumerera
Prenumerera
Av Romanist - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61721154

Riksdagsledamöterna höjer sina löner

Få svenskar tjänar 70 000 kronor i månaden i Sverige. Genomsnittslönen i landet ligger på strax under 30 000 kr och det är högt räknat. Statistikinstituten gör varierande bedömningar då vissa räknar upp deltid till heltid medan vissa tar med ob-ersättning och bonusar medan vissa mätningar avstår ifrån det. Men summan ligger kring eller en bit under 30 000 av allt att döma.

Riksdagens män och kvinnor får nu 71 500 kronor från den 1 januari 2022. I ett pressmeddelande försvarar politikerna sig med att detta speglar förändringarna på arbetsmarknaden. ”I de överväganden som legat till grund för beslutet har nämnden främst beaktat de löneförändringar som det tidigare träffats avtal om på arbetsmarknaden”, står det i pressmeddelandet. 

Efter sex år som riksdagsledamot är personen med den befattningen försörjd fram tills pensionsålder.

200 000 kvinnor i Sverige har mindre än 12 000 kronor att röra sig med före skatt per månad och är fattigpensionärer. Det är en skam för landet. Sammanlagt finns det 321 000 fattigpensionärer i Sverige. En hel del av dessa skulle kunna må bättre om de fick en bråkdel av riksdagsledamöternas lön som pensionshöjning.