Prenumerera
Prenumerera
Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=113029809

Novus: Socialdemokraterna ökar – MP och L under spärren – Röda sidan leder

Den tvivelaktiga moralen som Eneroth och Karkiainen uppvisar verkar inte röra den röda väljarkåren i ryggen. Socialdemokraterna ökar kraftigt med 3,7 procentenheter i SVT/Novus nya väljarbarometer som presenterades i morse. Denna ökning ligger med råge inom den statistiska felmarginalen. Liberalerna hamnat på 2,9 procent av väljarstödet. Även MP har halkat ner under riksdagsspärren och får 3,7 procent av väljarnas stöd i denna mätning. Miljöpartiets minskning är också den statistiskt säkerställd.

Socialdemokraterna vinner väljare från Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det är mycket intressant att de tar ganska stort från flera partier, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT.

Mätningen påvisade att Socialdemokraternas styrka är den del av väljarkåren som passerat 65 års ålder.

Om vi inte räknar med de partier som missar riksdagsspärren får S,C och V 46,9 procent av väljarstödet medan M, KD och SD samlar 44,9 procent vilket gör dem till det mindre blocket om denna undersökning blir valresultat hösten 2022.

Från mätningen

S 29,3
M 21,2
SD 19,0
V 10,1
C 7,5
KD 4,7
MP 3,7
L 2,9
Övriga 1,6