Prenumerera
Prenumerera
Kyrkoval - invandring - alternativ för Sverige
By Magnus Aronson / IKON - http://www.mynewsdesk.com/se/svenska_kyrkan/images/biskop-antje-jackelen-233425, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44811456

Islamvurmande ärkebiskop Jackelén avgår – Kasselstrand: ”Äntligen blir vi av med Antje”

Sveriges ärkebiskop ska nu ta pension. Antje Jackelén är i pensionsmässig ålder till hösten nästa år och det är tradition att den svenska ärkebiskopen avslutar sin tjänstgöring då. Jackelén har varit ärkebiskop sedan 2013 och är den första kvinnliga ämbetsinnehavaren.

”I en gudstjänst söndagen den 30 oktober lägger hon ned staven och korset som går vidare till nästkommande ärkebiskop”, skrivs det på hennes officiella facebooksida idag.

Hon har varit en omdiskuterad kyrkoledare som närmat sig islam. Hon har dessutom kritiserat en restriktivare syn på invandring som vissa svenska partier driver.

”Det är självklart att muslimer och kristna ber till samma Gud. Jag tror att vi i framtiden kommer att inse att vi har mer gemensamt med troende i andra religioner än med dem i vår egen tradition” sade hon i intervjuer i början av sin tjänstgöringsperiod.

Förra året väckte hon stor ilska när hon satt med en imam i SVT och diskuterade påsken.

Det nationalkonservativa partiet Alternativ för Sverige visade styrka i höstens kyrkoval och tog 3 mandat i kyrkans riksdag, kyrkomötet. De gick till val på att skarpt kritisera den liberalisering och islamisering som bland annat ärkebiskopen öppnat upp för. Trots begränsad valbudget fick partiet gehör ifrån väljarkåren.

”Äntligen blir vi av med Antje som ärkebiskop.”, skriver nu AfS partiledare Gustav Kasselstrand på sin facebook efter nyheten om ärkebiskopens avgång.

”Under hennes tid som ärkebiskop har medlemmarna flytt. Över en halv miljon har lämnat sedan 2014! Det kan inte beskrivas som något annat än en ren katastrof. Ändå fortsätter kyrkpressen, som Dagen, med sina idolporträtt av just de makthavare som försatt kyrkan i kris.”, skriver han därpå.

Nationalistledaren hoppas att kyrkan inte gör om samma misstag genom att tillsätta ännu en ”vänsteraktivist som ärkebiskop. ”

Han markerar avslutningsvis i sitt facebookinlägg att Sveriges ärkebiskop ska vara trogen bibeln och de kristna bekännelseskrifterna.

Antje Jackelén har varit en varm anhängare för HBTQ-rörelsens stärkta roll inom den Svenska kyrkan. AfS gick till kyrkoval för att bland annat försvarar det traditionella äktenskapet mellan man och kvinna.

En ny ärkebiskop ska vara utsedd till senast sommaren 2022, enligt inlägget på ärkebiskopens facebooksida.