Prenumerera
Prenumerera
Av Xanor - Eget arbete, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14585787

Skjutningar svåra att utreda

Få skjutningar med koppling till organiserad brottslighet klaras upp, enligt statistisk ifrån polisen. Endast 53 av 385 skjutningar har klarats upp under 2020.

– En skrämmande låg siffra. Men det finns några förklaringar till varför resultatet är så dåligt, säger Christer Axling, polisens utredningsledare på Grova brott i region Stockholm till SVT.  

Enligt SVT klaras endast 14 procent av alla skjutningar upp. Utredningsledare Christer Axling på Grova brott i region är missnöjd med den låga uppklarningsgraden. Han menar att en aktiv metodutvecklingsprocess föreligger hos polisen.

Christer Axling säger också att han tror risken för nya skjutningar ökar när de inte klaras upp och att våldet därmed eskalerar.

Men polisen gör även andra saker för att möta den risken. Kameraförmåga har utvecklats avsevärt med hjälp av drönare och helikopterförmågan har förstärkts under det senaste året, skriv polisen på sin hemsida.

Enligt polisen är samverkan är en del av strategin. Sedan 2009 pågår en satsning mot organiserad brottslighet tillsammans med 12 andra myndigheter. Ett nytt bombdatacenter har inrättas tillsammans med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen för att komma till rätta med explosiva varor och vapen i kriminella konflikter. Därpå är det europeiska polissamarbetet, Europol, ett avgörande verktyg för den svenska polisen mot den organiserade brottsligheten som allt för ofta har gränsöverskridande domäner.