Prenumerera
Prenumerera
© Moderaterna / CC BY 2.0 News Øresund - https://www.flickr.com/photos/newsoresund/34943326844/

Kristersson: Strikt nej till SD i regeringen – ändå växer M i senaste Demoskop

I söndags släppte Aftonbladet sin demoskopundersökning. Där tappade SD 2,2 procent av väljarstödet och hamnar på 18,7 procent medan Moderaterna växte och hamnade på 23,6 procent.

De borgerliga har i denna undersökning ett visst övertag men det faller om Miljöpartiet kommer in i riksdagen och L inte gör det, ett utfall som är sannolikt om vi tittar på det sammanvägda snitt av många opinionsundersökningar som genomförts den senaste tiden.

Denna opinionsundersökning måste ha lyft M-ledarens självförtroende. För dagen efter säger han i en Aftonbladet-intervju att han det är ”helt uteslutet” att SD får ingå i en moderatledd regering. Kristersson anser inte att SD har ”dokumenterad erfarenhet” av att samarbeta i regeringsställning. Därpå anser M-ledaren att partierna har skilda åsikter i för många viktiga frågor.

Det finns onekligen kultur – och ideologiskillnader partierna emellan då Moderaternas långsiktiga ambition alltid varit att sänka skattetrycket och banta världssystemen medan SD går till val på att bygga upp välfärden igen via någon form av folklig socialkonservativ modell. Moderaterna har en stark nyliberal ådrar medan den konservativa tradition som historisk funnits där har en stark förankring i tradition, hierarki och ordning mer än social gemenskap och folkrörelse. Bildningsidealen är högt värderade i Moderaterna medan SD har haft partistyrelseledamöter som Nalle Lundgren som troligtvis inte ens avslutat sin gymnasiala utbildning. Elisabeth Svantesson (M) är exempelvis Licentiat i nationalekonomi.