EU-parlamentet kräver att Polens regering ska häva det rådande abortförbudet i landet. Ladets premiärminister Mateusz Moraweicki svarar med att EU tar sig friheter och rättigheter som unionen inte har, skriver Världenidag.

Polsk författningsdomstol har tidigare slagit fast att landets grundlag strider mot en del EU-fördrag som är grunden till den eskalerande konflikten mellan EU som överstatlig union och Polen som suverän nation.

Polens strikta abortlagstiftning är nu den heta potatis som debatteras. De var författningsdomstolen som mer eller mindre gjorde abort omöjligt då de ansåg att det stred mot landets grundlag.

Men i förra veckan röstade 373 EU-parlamentariker för ett krav som ska framföras till polen att häva abortförbundet. EU har formulerat ett pressmeddelande med budskapet.
Polens premiärminister hävdar att ”EU-rättens företräde inte omfattar det konstitutionella systemet”.

– Den polska konstitutionen är den främsta rättsakten i Polen, den står över alla andra rättsprinciper, sade Mateusz Morawiecki under en utfrågning i EU-parlamentet.

Polen är ett katolskt land som till skillnad ifrån många länder i Europa fortfarande vill värna om kärnfamilj och inhemskt barnafödande.

Enligt den konservative samhällsdebattörer och psykologen Jordan Peterson, leder god tillgång till preventivmedel till en kultur med lössläppt sexualitet, en process som i sin tur dödar den stabila och långsiktiga relationen mellan en man och kvinna.