Prenumerera
Prenumerera

Arabiska tidningen Alkompis får svenskt presstöd – skriver bara på Arabiska

Den arabiska tidningen Alkompis har haft ett utgivningsbevis i Sverige sedan 2012. Tidningens artiklar skrivs på arabiska.

Sidan har idag 2,2 miljoner följare på facebook och via facebook spred tidningen nyligen en artikel som ställer sig bakom de arabiska invandrare som försöker ta sig i till Europa vid den polska gränsen.

Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten har sammantaget kring en halv miljon följare på facebook. Av allt att döma befinner sig stora delar av Alkompis följare utanför Europas gränser eller i ghettoområden på kontinenten. För inte ens Sverige har så många arabiska invandrare än.

I år har tidningen dessutom av Myndigheten för press, radio och TV (MPRT) blivit klassificerade som en allmän nyhetstidning. Därmed få den svenskt mediestöd. Detta kan te sig underligt då tidningen skriver på arabiska och därmed inte är av relevans för de allra flesta svenskarna.

Enligt §4 i mediestödsförordningen får statligt mediestöd lämnas till nyhetsmedier som ”är riktade till en svensk målgrupp”. Trots denna lagrumsformulering anses Alkompis vara ett allmänt nyhetsmedium av MPRT.

Förra juni fick tidningen uppemot en halv miljon kronor för sin lokala journalistik i Sundbyberg och Stockholmskommuner. De fick 800 000 i redaktionsstöd inför 2021.

I sin ansökan fick Alkompis dessutom ett speciellt undantag från MPRT och slapp använda sig av en auktoriserad revisor trots att de erhåller stöd på en bra bit över 1 miljon kr.

Enligt Alkompis ligger de årliga redaktionella kostnaderna för verksamheten på runt tre miljoner kronor.

Mahmoud Agha är bolagets VD, styrelseordförande och tidningens chefredaktör. 2019 vann han Lernias journalistpris för journalistik i Sverige på andra språk och hyllas för sin arabiskspråkiga nyhetsplattform.