Prenumerera
Prenumerera
Av Bjoertvedt - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26601278

Vänsterpartistisk nämndeman försvarar hustruaga och sharialagar

Det har framkommit att en vänsterpartistisk nämndeman ställer sig bakom islams heliga skrifter som förespråkar månggifte och sharialagar. Han försvarar, utifrån religiösa texter, att ”upproriska” fruar ska kunna få stryk.

Han är nämndeman åt Vänsterpartiet vid Göteborgs tingsrätt och har enligt doku, dömts i mål beträffande just kvinnomisshandel. Han är i 70 årsåldern och utsågs till nämndeman 2019.

Han är tydligen även författare av islamska texter åt muslimska föreningar och moskéer i Sverige. Mannan har bland annat skrivit att kvinnor ska täcka sig helt från och med puberteten. Det är i en av texterna han försvarar att kvinnor som är ”upproriska” ska kunna få stryk av sin man inom äktenskapet.

”I extrema fall, då hustrun beter sig upproriskt, och större skada, så som skilsmässa, därför är ett troligt alternativ, tillåter den mannen att ge sin fru ett lätt slag som inte får träffa ansiktet, inte orsaka någon fysisk skada på kroppen eller lämna någon form av märke. Detta gör det mer till en symbolisk åtgärd än en straffande. Det kan, i vissa fall, tjäna till att göra hustrun uppmärksam på allvaret om hon skulle fortsätta med sitt oresonliga uppförande”, skriver nämndemannen enligt Doku.

De kvinnomål som nämndemannen har dömt i berör kvinnofridsbrott, såsom olaga frihetsberövande och misshandel av kvinnor i nära relation.

Partiet kommer att utreda mannen efter avslöjandet.