Prenumerera
Prenumerera
Av Johan Fredriksson, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21616064

Striktare frihetsinkränkningar för dömda pedofiler – Beslut på KD:s riksting

Kristdemokraternas riksting fastslår att barn behöver ett bättre skydd mot sexualbrottslingar. Flera motioner inom området hade inkommit till detta beslutande organ för partiet.

Partiets hållning är numera att det måste utredas om huruvida dömda pedofiler ska förbjudas att vistas i närheten av skolor, parker och äventyrsbad, rapporterar SvD. Partiet vill även utreda om dömda sexualbrottslingar kan förbjudas från att vistas på sociala medier som inriktar sig mot barn. Därpå är KD:s hållning, efter rikstinget, att dömda pedofiler ska tvingas bära elektronisk fotboja om de motsätter sig behandling, rapporterar SvD därpå.

Motionerna fick stöd av partistyrelsen och därpå av rikstinget. KD:s rättspolitiske talesperson, Andreas Carlson, medger att lagförslagen kommer inskränkande den personliga integriteten. Han anser emellertid att åtgärderna är nödvändiga.

– Men det handlar om att skydda barn mot personer som begått allvarliga och upprepade brott, säger han enligt TT.