Prenumerera
Prenumerera
Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35886939 / © Vänsterpartiet Bilden på Dagostar: Fotograf Anna Tärnhuvud / Annie Lööf Av Centerpartiet (official) - L1410210, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80839514

Andersson får sonderingsuppdraget av talmannen – måste balansera mellan centern och vänstern

Under torsdagen gav riksdagens talman, Andreas Norlén, Magdalena Andersson sonderingsuppdraget och hon ska nu kolla vilka förutsättningar som finns för att kunna bilda ny regering. Centerpartiet gav redan under onsdagen klartecken om att de och Miljöpartiet nu är överens om tankar kring nya strandskyddsregler, vilket medför att C kommer släppa fram Andersson som statsminister för en S+MP regering.

Centerpartiet har hela mandatperioden krävt att Vänsterpartiet inte ska släppas in i förhandlingar om den ekonomiska politiken. Men vänstern, som vuxit i opinionen sedan förra året, kräver att få förhandla med regeringen för att släppa igenom Andersson. Vänstern vill se förändringar som berör pensionssystem, sjukförsäkring samt välfärden.

Under eftermiddagen skrev Vänsterpartiet partiledare Nooshi Dadgostar följande på sin facebook.

”Idag var jag hos talman Andreas Norlén för att berätta att Vänsterpartiets statsministerkandidat är Magdalena Andersson. Men förutsättningen för att vi ska släppa fram henne är att regeringen förhandlar med oss och att vi landar i en uppgörelse.

Det är välkänt att viktiga frågor för oss är att folk ska ha en pension det går att leva på, och om man blir sjuk ska man ha tryggheten i en bra sjukförsäkring.”

Den stora frågan är om Vänsterpartiet kommer känner att Andersson gör tillräckligt mycket eftergifter för att de ska släppa fram henne och om eftergifterna blir för stora för så att centern måste reagera mot Anderssons vänsternärmanden, för att inte förlora ansiktet mot deras mer marknadsliberalerna väljare.