Prenumerera
Prenumerera
© LO

LO säger ja till nytt LAS-avtal – stärker Magdalena Anderssons möjligheter att bli vald

Under mandatperioden har regeringen försökt förhandla fram ett nytt centralval mellan parterna på arbetsmarknaden. Tjänstemannasidan sade snabbt ja till det framförhandlade avtalet. Enligt förslag luckrar det nya avtalet upp turordningsreglerna (LAS) en aning men kanaliserade mer arbetsgivarstöd vid arbetslöshet och omställning eller till någon vill kompetenshöja/förändra under pågående anställning.

LO förbunden som har ett socioekonomiskt svagare klientel än tjänstemannafacken har varit mer skeptiska mot förslaget som i grunden stimulerar till utveckling på arbetsplats och arbetsmarknad.

Men de verkar nu ge vika i frågan. Kl. 10 idag höll de en presskonferens där LO sa ja till förslaget

Denna anpassning ifrån arbetarrörelsen kommer göra det lättare för Magdalena Andersson att försvara centersamarbetet mot sina väljare och ger vänsterns partiledare Nooshi Dadgostar mindre fog för sin S-kritik. Sannolikheten för att ny S-regering under Anderssons ledning ökar.

– Min förhoppning är att en svensk modell med starka parter ska fortsätta leverera och att vi med det ska hålla ordning och reda på svensk arbetsmarknad, sade LO:s ordförande Susanna Gideonsson vid pressträffen som hon idag höll tillsammans med Svenskt Näringsliv.

10 av den 14 LO förbund sa nu ja till avtalet vilket innebär att paraplyorganisationen har en majoritet av förbunden bakom det framförhandlade förslaget.

Det är dock viktigt att notera att LO-förbunden inte behöver hänga på avtalat som nu formaliseras om de inte vill vilket gör att 4 förbund kan komma att gå sin egna väg. Men den stora skillnaden mot innan är att nu har Landsorganisationens två största förbund, Kommunal och IF Metall, sagt ja till avtalet.