Prenumerera
Prenumerera
© Polisen

Bertil Malmberg har uteslutits ur Sverigedemokraterna

Bertil Malmberg har uteslutits ur Sverigedemokraterna. Han var gruppledare för SD i Trosa och ledamot i Region Sörmlands fullmäktige. Under ett regionfullmäktige i våras lyfte han fram invändningar mot att Migrationsverket skulle påtvinga att antal svenska orter migranter ifrån Sydsudan. Han argumentation ser du här nedanför.

”Sydsudaneser presterar IQ-mässigt på ungefär samma nivå som bushmän och pygméer – de folkslag som har lägst intelligens i hela världen – visar ny forskning. Tidigare har väldigt få sydsudaneser kommit till Sverige, men nu har Migrationsverket börjat hämta hit dem i mängder som ”kvotflyktingar”. 

Chefsåklagare Robert Eriksson åtalade Malmbergs för uttalandet med brottsrubriceringen Hets mot folkgrupp, trots att det enda som SD-politikern gjorde var att hänvisa till forskning. Malmberg dömdes till 24 000 kr i böter.

Malmberg som varit medlem i SD i 15 år anser att han blivit dåligt behandlad av partiet. Han får omfattande uppbackning i sociala medier ifrån nationella kretsar.

Anton Berglund som är gruppledare för SD i Sörmlands regionfullmäktige har uppmanat Malmberg att lämna sina uppdrag i partiet sedan i våras. Ett medlemsärende kring Malmberg har varit aktivt sedan brottsutredningen inleddes och under måndagen uteslöts har ur Sverigedemokraterna.

”Bertil Malmberg har trotsat partiets beslut om avstängning och deltagit på fullmäktigemöten, vilket är ett tydligt brott mot partiets stadgar. Mot bakgrund av detta har partiet beslutat att utesluta Malmberg.”, skrev partiets presstjänst i måndags.

Åklagaren ska vi ett tillfälla ha sag att ”Det är åsiktsbrott även om det är sant” rapporterade FriaTider.