Prenumerera
Prenumerera
Andersson nominerad av Skåne
By Frankie Fouganthin - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35886939

Andersson vald till partiledare – håller installationstal idag

Magdalena Andersson valdes under gårdagen in som ny S-ledare på partikongressen i Göteborg, rapporterar Aftonbladet. Hon har stöd av partiets samtliga distrikt.

Stefan Löfven meddelande sin avgång i augusti och det har sedan dess mer eller mindre stått klart att Andersson skulle efterträda honom.

– Jag är både hedrad och glad och känner en stor ödmjukhet inför uppgiften. Men, framför allt, är jag enormt taggad på att leda vårt stora stolta parti framåt, säger Magdalena Andersson på kongressen efter att hon valts.

På sin facebooksida skrev Andersson igår eftermiddag att ”Imorgon ska jag hålla mitt installationstal men jag vill redan nu berätta vilka prioriteringar som kommer att styra politiken de kommande åren.”

Hon skriver därpå att hennes fokusområden kommer vara vården och skolan, klimatet och att bryta segregationen.

Den nya S-ledaren behöver tolereras av minst hälften av riksdagens 349 ledamöter för att kunna bli landets statsminister. Löfven har än inte meddelat när har lämnar statsministeruppdraget och det är troligt att Socialdemokraterna vill säkerställa stöd för Magdalena Andersson i kammaren innan rockaden genomförs.