Prenumerera
Prenumerera
Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35886939 / © Vänsterpartiet Bilden på Dagostar: Fotograf Anna Tärnhuvud

Magdalena Andersson blir partiledare – vänstern har dock krav för statsministerposten

Under onsdagen öppnades Socialdemokraternas partistämma i Göteborg. Magdalena Andersson kommer med största sannolikhet att väljas till partiledare. Men den stora frågan är om hon kommer får stöd för sin budget och statsministerposten i riksdagen.

Moderaternas ekonomipolitiska talesperson, Elisabeth Svantesson, är givetvis skeptisk och på facebook skriver hon att ”Dagens siffror från Eurostat visar att Sverige är det enda landet i EU som ökat arbetslösheten sedan Magdalena Andersson blev finansminister. Varför skulle fyra år till med samma politik vända utvecklingen?”

Socialdemokraten behöver emellertid inte Moderaternas riksdagsröster för att göra Andersson till statsminister och genomdriva sin budget.

Vänsterpartiets stöd är emellertid avgörande.

”Snart närmar sig en statsministeromröstning. Låt mig säga några ord om det.”, skriver Vänsterledaren på sin facebooksida.

Dadgostar poängterar att skillnaden mellan Socialdemokraterna och Moderaterna blivit mindre den senaste åren. Hon kritiserar Socialdemokraterna för att ha gjort en högersväng och anser att de banat väg för privatiseringar och neddragningar av svensk välfärd.

”Politiskt har vi tappat kontrollen över samhällsutvecklingen. Idag möts vi istället av en försäkringskassa som nekar oss sjukersättning, en skola som blivit ett tillhåll för vinstdrivande aktiebolag, höga hyror och Nordens sämsta pensioner. Vi har skenande el- och drivmedelspriser samtidigt som regeringen sitter med armarna i kors. Var det så här det skulle bli?”, fortsätter hon frågande, i sitt facebookinlägg.

Nooshi Dadgostar påstår att Socialdemokraterna gått längre än broderliga partier i nedmonteringen av folkhemmet.

”Inte på 50 år har borgerliga regeringar lyckats rucka på vårt förhandlingssystem, där hyresgäster och fastighetsägare förhandlar om hyran. De har skrivit om marknadshyror i sina motioner men aldrig vågat genomdriva det” Hon anser att socialdemokraten kapitulerat för Annie Lööf nyliberalism. Vänsterledaren vill snarare se en kraftfull vänsterregering som återigen investerar i reformer för vanligt folk.

Under torsdagen kommer formellt partiledarposten övergå ifrån Stefan Löfven till Magdalena Andersson. Men för att bli statsminister krävs som sagt vänstern stöd och Dadgostar har krav, exempelvis högre löner inom vården och en arbetsrätt som inte försvagas.

– Om inte hon söker stöd för sin kandidatur har jag svårt att se hur hon ska kunna bli statsminister, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar i en intervju med TT.

Detta uttalande speglar väl den situation som Magdalena Andersson kommer ställas inför. För även Centerpartiets röster behövs för att möjliggöra en socialdemokratisk regering och Annie Lööf kommer göra allt för att försvara sin liberala politik.