Prenumerera
Prenumerera
Polyamoröst - nyheter - SVT
By Boxflip - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64125010

SVT lyfter fram polyamorös livsstil som om att det borde vara acceptabelt

SVT skildrar förälder Martina Hallin som skryter om hur spännande det varit att lämna en kärnfamilj med barn och familj för att leva med flera öppna relationer.

 – Jag tror hon har svårt att förstå hur otroligt djup intimitet man kan bygga i flersamma relationer, säger Martina Hallin till SVT:s.

Martina jobbar som livscoach och har därmed tid och möjlighet att påverka andra. Hon är dessutom fritidspolitiker t Miljöpartiet. Hon beskriver den öppna livsstilen som väldigt utvecklande och SVT problematiserar inte alla baksidor som medföljer om denna livsstil accepterats i samhälle. Den sargar kärnfamiljsstrukturer och skapar oförutsägbara och röriga situationen för barnen.

En gång i tiden kunde en person bli av med karriär och hela samhällets respekt genom att leva på det här viset. Under 1800-talet betraktades detta beteende som osedlig till den grad att det berördes under brottsbalken.

Charlotta Carlström, forskare på Centrum för sexologi och sexualitetsstudier vid Malmö Universitet, påstår till SVT sig se att det polyamorösa alltmer blivit ”mainstream”. Hon erkänner att hon själv lever i flersamhet och har trots detta inte blivit sparkad som statstjänsteman, vilket hon hade blivit för ett sekel sedan.

– Alla vi i branschen märker att det blir mer mainstream, termerna blir mer kända och det verkar vara fler personer som lever flersamt på olika sätt, säger hon till SVT.

Hon och hennes kollegor påstår att fler väljer denna livsstil för att kunskap ökar. De riktar samtidigt kritik mot de fördomar som fortfarande finns och den samhällsstrukturer, såsom lagstiftning och socialförsäkringssystem, som gör denna flexibla levnadsform svår.

Sverige har en kristen historia och det är inte konstigt att vår lagstining vilar på tvåsamhetens grund. Mycket hat brutits ned sedan 68: rörelsen men nu försöker vänstern och liberala krafter bryta ner det lilla som finns kvar av traditionell syn på kvinnlig och manligt samspel.