Prenumerera
Prenumerera
Astra - Zeneca - ekonomi - bättre resultat än väntat
By Agência Brasília - https://www.flickr.com/photos/64586261@N02/50870507747/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99227214

Alla svenskar ska erbjudas en tredje dos vaccin – I USA talas det om dos 4 – många är skeptiska

Corona och vaccinpaniken tilltar. I USA talas det nu om en fjärde dos och amerikanska läkemedelsverket, FDA, godkände just Pfizers vaccin för 5–11 åringar, skriver The Guardian.

Kl 14 idag kommer Folkhälsomyndigheten i Sverige håll en presskonferens där de ska offentliggöra sitt erbjudande om en tredje dos till samtliga svenskar.

Enligt Aftonbladets källor kommer presskonferensen handla om detta och det är socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektören Johan Carlsson kommer i pressträffen. I dagsläget är det bara personer över 80 års ålder med kraftigt nedsatt immunförsvar som får en tredje vaccindos.

Men det finns kritiker som ifrågasätter denna hysteri. Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, rekommenderar inte en tredje dos vaccin för den breda allmänheten, enligt Tandläkartidningen. Inte ens hälften av alla 80 plussare som hittills erbjudits den tredje vaccindosen har bokat tid och genomfört den vaccineringen i exempelvis Halland, enligt Sveriges Radio.

Dagens Nyheter rapporterar dessutom att många gravida avstår ifrån covid-vaccinering av rädsla för vaccinets biverkningar som skadar barnet.