Prenumerera
Prenumerera
© Polisen Bild: Lars Hedelin

Rikspolischefen kommenterar att skjutningarna blivit fler – ”Polistätheten är bland den lägsta i Europa”

Det dödliga vapenvåldet fortsätter och polisen har utsatts för kritik. Men Rikspolischef Anders Thornberg känner att den kritiken är felriktad.

– Det är väldigt mycket fokus på polisen, men det kanske skulle suttit någon från kommunen, socialtjänsten eller någon politiker här också? säger polisechefen i ”P1-Morgon”.

Polisen har onekligen fått mer resurser enligt Aftonbladet. Trots det har skjutningarna ökat. De senaste 3 åren har de ungefär varit en skjutning per dag. 170 personer skjöts till döds på dessa tre år. Bara i år har 21 personens dödats vid skottlossningar i enbart Stockholm, senast när rapparen Nils ”Einár” Grönberg sköts ihjäl i Hammarby sjöstad.

– Det är en synnerligen allvarlig situation vi har i Sverige. Mina medarbetare är helt fantastiska, de kämpar varje dag efter sin bästa förmåga. Men vi är alldeles, alldeles för få i polisen. Polistätheten är bland den lägsta i Europa och det har uppmärksammats nu, säger Anders Thornberg dessutom i P1-Morgon.

Rikspolischefen anser att nyrekryteringen till gängen måste brytas för att vända utveckling.

Thornberg påstår slutligen att Sverige behöver ha en övergripande nydaning i samhället för att hantera kriminalitet. Politiker, socialtjänst och skola tillsammans med polisen måste hitta nya verktyg för att komma till bukt med den negativa utvecklingen.