Prenumerera
Prenumerera
Löfven Nooshi Dagostar
Av http://politik.in2pic.com, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43757790 Av Holger.Ellgaard - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20011331 Av Wille Öhgren - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=84922869

Banden mellan S och LO försvagas ytterligare – mindre bidrag ifrån facken

LO-förbundens ekonomiska bidrag till Socialdemokraterna har sjunkit kraftigt, visar den genomgång som tidningen Arbetet gjort av förbundens årsredovisningar.

Sedan 2010 ser vi ett 80-procentigt tapp av de direkta bidragen. Bara 5 av 14 LO-förbund har i år bidragit till Socialdemokraternas ekonomi. Några av förbunden som inte längre stödjer partiet med bidrag är Kommunal, Pappers och Elektrikerna.

– Det kändes omodernt att ge pengar till ett politiskt parti. Det är en del av Kommunals förändringsresa, att bli en modern fackförening, säger Kommunals valledare Katarina Berggren.

Bandet mellan fackrörelsen och Socialdemokraterna försvagas allt mer. Fram tills nyåret 1990-91 kunde LO-förbund kollektivanslutna sina medlemmar till det socialdemokratiska partiet. I dag röstar bara 35 procent av LO-medlemmarna på partiet. Medlemmar har enligt olika opinionsundersökningar varit beredda att gå till både SD och andra borgerliga partier.

Vänsterpartiet har givetvis vunnit över en hel del fackföreningsröster sedan socialdemokratin gjorde upp med liberala mittenpartier efter valet 2018.