Prenumerera
Prenumerera
Astra Zenecas - vaccin - sjukvård - nyheter
© Region Kalmar

Moderna vill övertyga myndigheter att deras vaccin är effektivt för unga barn

Vaccinationer med Modernas vaccin mot covid-19 har pausats för den yngre generationen i Sverige, dvs personer födda 1991 och födda senare, rapporterar Aftonbladet.

Läkemedelsjätten försöker nu argumentera för att deras vaccin kan ge ett kraftigt covid-skydd för 6 till 11-åringar. De påstår att det finns kliniska studier på 4 7000 barn i detta åldersspann och visar att vaccinet ger stort skydd efter andra vacccindosen. Moderna är ett amerikanskt läkemedelsföretag.

Folkhälsomyndigheten i Sverige anser emellertid att vaccinet ökar risk för inflammation på hjärtmuskel och hjärtsäck.

Pfizer vaccin utvärderas just nu av FDA i USA kring hur detta vaccin kan användas på denna ovan nämnda ålderskategori. USA:s president Joe Biden och hans regering vill så fort som möjligt möjliggöra vaccinering för landets 28 miljoner barn i 5 till 11-årsåldern så fort som vaccinet godkänts. Därmed finns det ett politiskt tryck FDA för ett godkännande.