Prenumerera
Prenumerera
Ulf Kristersson - invandrare
By European People's Party - EPP Summit, 22 March 2018, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73026242 / By Johan Fredriksson, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74747096

Moderaterna vill sänka straffmyndighetsåldern till 13

Moderaterna röstade igår på sin arbetsstämma igenom att de ska verka för att straffmyndighetsåldern sänks till 13 års ålder. Detta är ett steg i att ta fram en striktare rättspolitisk hållning, rapporterar SVT.

Moderaterna har skärpt sin rättspolitik de senaste åren. De vill exempelvis att anonyma vittnen visitationszoner i särskilda områden. Partistämman antog igår att 13 åringar ska kunna straffas för brott för att gängen just använder sig av personer under 13 års ålder. Moderaterna anser att kriminella gäng använder minderåriga som målvakter idag för att dessa inte kan straffas. Detta problem tror man sig kunna komma åt med sänkt straffmyndighet.

Detta är en sakfråga där Moderaterna och Sverigedemokraterna är överens om. SD har drivit sänkt straffmyndighetsålder i fler år.

Den stora frågan är om vi ska lagföra alla småbrott som vilsna svenska 13-åringar gör eller om Sverige i stället ska satsa på tvångsåtervandring av de invandrarkulturer där gängkriminaliteten gror.

Moderaterna vill dessutom kraftigt utöka kameraövervakningen i Sverige. Den stora frågan är här om vi ska skapa ett kontrollsamhälle eller om vi ska deportera den mångkultur som gett upphov till allt detta i stället.

Det är intressant att komma ihåg att Liberalernas riksdagsledamot Allan Widman inlämnade en motion i riksdagen med liknande intention och argumentation 2020.