Prenumerera
Prenumerera
© Screenshot facebook

Moderaterna anpassar sig till feminism och underlättar för äktenskapsskillnad

Moderatkvinnorna är partiets egna feministorgan. Under arbetsstämman i Helsingborg fick de igenom en mer feministisk uppdelning av gifta makars pensions som nu är Moderaternas officiella linje. På sin facebooksidan skriver kvinnoförbundets riksordförande, tillika riksdagsledamoten, Josefin Malmkvist, att hela pensionen borde delas lika vid skilsmässa och bodelning, oavsett vem som tjänat mest. Förslaget gick som ovan nämnt igenom vid gårdagens förhandlingar under arbetsstämman.

Dessutom fick de igenom, enligt Malmqvist, att ”den intjänade pensionen borde delas vid föräldraledighet och VAB. Även sambos borde kunna dela premiepensionen, och det borde gå att göra retroaktivt – inte som idag bara under intjäningen.”

Målet med en sådan reform är enligt Malmqvist att fler kvinnor ska kunna få tillgång till större pension vid äktenskapsskillnad och därmed kunna skilja sig. Parti ha de facto tagit ställning för att göra äktenskapsskillnad mer attraktivt för många kvinnor och att göra det lättare att söndrandet kärnfamiljen när personer exempelvis får midlivskriser.

Kvinnoförbundets dröm är att detta ska kunna gälla för även sambos under vissa omständigheter och att reglementet ska kunna gälla retroaktivt.