Prenumerera
Prenumerera
Restaurang - konkurs
Av Elim824 - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17142834

Finska småföretagare skeptiska till vaccinpassen

Covidintyg infördes i Finland och i huvudsak för företagare som berörs av restriktionerna. Intyget baserar sig på frivillighet och många företagare i Finland har inte velat begränsa vilka kunder de samarbetar med. Intyget infördes mellan natten från fredag till lördag och det är framför allt krogar, restauranger och nattklubbar som berörs, enligt Svenska Yle.

”Att diskriminera kunder för deras hälsoval känns främmande” Finsk företagare till Svenska YLE

 

Eva Johansson driver en lunch – och mathämtningsrestaurang i stadens centrum och anser inte att man ska diskriminera personer som av personliga skäl och hälsoproblem inte kan vaccinera sig nu när samhället öppnar upp.

– För mig som krögare med utskänkning av mat och dryck känns det nog att covidintyg inte behövs. Pandemin är i en ny fas för tillfället och det känns som att det inte är lika farligt att insjukna längre, säger Eva som bor i Finska Pargas till Svenska Yle.

Myndigheterna försöker emellertid pressa på företag att använda covidintyg för kunder genom att få företagarna att tro att de kan få slippa restriktionerna om de utesluter ovaccinerade ifrån sina verksamheter.

Vaccinhysterin ifrån politiker och myndigheter finns även i Sverige. Under gårdagen gick exempelvis Centerpartiets gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson ut i DN och krävde att alla andra gruppledare presenterar hur många vaccinerade och ovaccinerade de hade i respektive riksdagsgrupp för att eventuellt lägga om riksdagens arbete utifrån smittrisker.