Prenumerera
Prenumerera
kritiserar regeringen
Av Arild Vågen - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16663328

Den tidigare socialdemokraten Lotta Gröning blir riksdagskandidat åt Liberalerna

Under morgonen offentliggjorde den tidigare socialdemokraten och numera Expressen krönikören, Lotta Gröning, att hon tänker kandidera till riksdagen åt Liberalerna. Hon försvarar sina intentioner via en debattartikel i Aftonbladet.

I debattartikeln förklarar hon att det inte varit ett svårt val i och med att hon vill kämpa för ”landsbygden och motarbetat centralism och storskalighet.”. Hon bedömer att Liberalerna har en stark drivkraft till att lyfta just dessa frågor och ta fram redskap för att åstadkomma förändring.

”Många blev säkert chockade över att jag nu ställer upp som riksdagskandidat för Liberalerna.”, skriver hon dessutom på sin facebook under morgonen. Gröning konstaterar därpå att hon fått ”bitska” kommentarer ifrån de socialdemokratiska leden via socialamedier. Av den anledningen poängterar Gröning att hon inte haft något ”närmare samarbetet” med Socialdemokraterna sedan hon började arbeta på Aftonbladet 2005 och att hon sedan dess jobbat på en rad redaktioner utan starkare politisk koppling samt att hon inte gjort de i egenskap av socialdemokratisk debattör. Lotta Gröning markerar, på facebook, att hon med sorg sett ett gammal ”folkrörelseparti blivit ett maktparti” och ser inte socialdemokratin som vägen framåt för Sverige längre.

”Deras strävan efter makt har inneburit tydliga avsteg från sin ideologiska grund och synen på demokratin har också förändrats.” skriver hon därpå i sin debattartikel. ”Det var ett litet steg till Liberalerna, jag tror på deras demokratisyn och jag fullkomligt brinner för att få driva landsbygdsfrågorna. Det handlar också om demokrati – bort från diskriminering och exploatering” skriver hon dessutom.

Därutöver värdesätter hon att Liberalerna lägger större fokus på dialog med andra partier än samtalsförbud mot V och SD som Centerpartiet konstant arbetar för. Att socialdemokratin gjort SD till sin huvudmotståndare beklagar hon och anser att detta har förflyttat debatt ifrån de viktiga sakfrågorna inom svenska politik och till beröringsskräck.