Prenumerera
Prenumerera
By Török Levente - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=93368730

Orbans justitieminister talar om Ungern som ett fritt land

Judit Varga är Viktor Orbans och därmed Ungerns justitieminister. Hon har länge tjänstgjort i Fidesz, däribland som topptjänsteman åt deras ledamöter i Europaparlamentet. I en DN-intervju förklarar hon att Ungern är ett fritt land. Varga menar att alla kan leva som de vill i landet där hon har ansvar för lagrummens utformning. Att förbjuda spridning av HBTQ – information är bara ett sätt att skydda barn från att påverkas av grupptryck i bland annat deras utbildningsmiljö och på TV, menar hon. Detta förbud har varit sommarens snackis i västmedia beträffande Ungern.

– Den nyligen beslutade lagen, som kritiserats, gör inget annat än att garantera grundläggande mänskliga rättigheter när den säger att utbildning av minderåriga är familjen och föräldrarnas ansvar, säger Judit Varga till DN.

Hon anser att det är vänstermedia och vänsterliberala organisationer i väst som orkestrerade den överdrivna reaktion som riktas mot denna lag och mot Ungern de senaste åren.

Att vanligt folk på gatan ställer sig kritiska mot homosexuella är deras rätt enligt en grundlag i ett fritt land som Ungern är, förklarar hon.

Hon riktar i stället kritik mot media som finns i bland annat Sverige och den övriga västvärlden, där åsiktskorridoren är väldigt smal, påstår Varga.

EU-kommissionen har länge riktat kritik mot Ungern och Polen för hur de diskriminerar grupper som inte passar in i en konservativ samhällsmodell. I somras rapporterade Europaportalen om hur EU-kommissionen ska dra dessa länder inför rätta för att sätta sig över de regler som Ungern och Polen som självständiga nationer fastställt kring HBTQ-personer.