Prenumerera
Prenumerera
Av European People's Party - A23A0032, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80590545 / Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32970560

Partiledardebatt i Agenda ikväll – Ulf Kristerssons lag går ut med debattartikel timmarna innan

Expressen och Sifo har genomfört en mätning hos väljarna beträffande deras förtroende för de olika partiledarna. Magdalena Andersson som kommer att efterträda Stefan Löfven har även blivit undersökt, enligt Expressen.

– Magdalena Andersson går direkt upp i topp och slår alla, också Löfven. Hon är ju inte okänd utan har fått mycket uppmärksamhet som finansminister. Hon har en bra startpunkt även om man inte vet hur det går i rollen som partiledare, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo till Expressen.

Stefan Löfven hamnar alldeles nedanför Magdalena Andersson och därefter kommer Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som tappar tre procent sedan förra månadens mätning.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dagostar tappar 5 procentenheter till 27 procent. Nedgången är förmodligen en rekyl på sommarens stora uppgång för just hennes förtroende. Nyamko Sabuni (L) tappar 4 procentenheter i förtroende och hamnar på 10 procent där hon länge leget, efter en viss uppgång i september. Detta ska sättas i relation till de 41 procent som Andersson fick i denna förtroendemätning, rapporterar Expressen. I övrigt är rörelserna små.

Ikväll möts alla partiledare i Agendas stora partiledardebatt. Alldeles lagom inför debatten gick de fyra borgerliga mittenpartierna ut med en debattartikel i Dagens Nyheter, där de presenterar 20 gemensamma punkter mot brottsligheten.

”Våra fyra partier är inte överens om allt, men vi är redo att samla stöd för en mer kraftfull politik. Det handlar om att skärpa straffen för gängkriminella, att ge brottsbekämpande myndigheter bättre verktyg och införa effektivare åtgärder för att förebygga att fler unga dras in i kriminalitet” skriver de rättspolitiska talespersonerna.

Den stora frågan är om de alla kan vara överens om vad grundorsaken till de ökade spänningarna i samhället är. Ibland är det svårt att lösa ett problem med enbart symptomlindring, om grundorsaken aldrig hanteras. De argumenterar, i debattartikeln, för skärpta straff och proaktiv avlyssning ifrån polisens sida men nämner ingenting om massåtervandring av de invandrade subkulturerna där brottsligheten gror.

Från förtroendemätningen

Magdalena Andersson (S): 41 procent

Stefan Löfven (S): 38 procent (-2)

Ulf Kristersson (M): 35 procent (-3)

Jimmie Åkesson (SD): 30 procent (+2)

Annie Lööf (C): 29 procent (0)

Nooshi Dadgostar (V): 27 procent (-5)

Ebba Busch (KD): 25 procent (-2)

Per Bolund (MP): 12 procent (+1)

Nyamko Sabuni (L): 10 procent (-4) *

Märta Stenevi (MP): 10 procent (+1)