Prenumerera
Prenumerera
Svt - Agenda - debatt - arbetslöshet
© SVT

Kristersson: ”När slutade arbetarrörelsen bekymra sig över arbetslösheten”

Arbetslösheten är huvudsakligen ett ”integrationsproblem”. Detta är bland de första uttalandena som Ulf Kristersson gör i den första duellen mot Löfven i kvällens partiledardebatt.

Statsminister Stefan Löfven anser att matchning och omställning är de stora verktygen i kampen mot den höga långtidsarbetslösheten. ”Utbildning, Utbildning, Utbildning” säger han skarpt som motargument till Kristerssons inledande kritik om att socialdemokratin misslyckats med att sänka Sveriges arbetslöshet när övriga länder i Europa sänkt sin arbetslöshet sedan i somras.

Statsministern påstod att det finns goda förutsättningar för jobbtillväxt och nyföretagande i Norrland och tror att det hade gått än snabbare att sänka arbetslösheten med den nya gruvdriften som där aviserats, om infrastrukturen varit mer utbyggd på svensk landsbygd. Han hänvisar till den norrbotniabana som de borgerliga satta stopp på 2006–2007, som Löfven tror hade varit till stor nytta i dagens situation.

Som svar på detta frågar Kristersson, ”När slutade arbetarrörelsen bekymra sig över arbetslösheten.” Dessutom är Kristersson emot de flyttbidrag som många partier lyfter fram som god förutsättning för att kunna omlokalisera befolkning till dit jobbet finns.

Moderatledaren talar dessutom om en somalisk sexbarns med ”32 000 kr bidrag” som fick en längre inkomst den dagen hon valde att börja ”jobba i skogen”. Kristersson poängterar att det måste bli mer lönsamt att jobba för att vi ska kunna bryta den svenska arbetslösheten.

När Jimmie Åkesson får frågan ifrån programledare huruvida lägre bidrag gör att fler ska vilja ta jobb flyr han frågan. Han anser att utbildning är en förutsättning för att sänka arbetslösheten och säger att han vill sätta fokus på högre utbildning. Jimmie Åkesson nämner att en del av Sveriges arbetslöshet har importerats via invandringen. Han nämner dock ingenting om att stora invandrargrupper behöver tvångsåtervandra.