Prenumerera
Prenumerera
© SVT

Ebba Busch: ”Mammor och pappor som inte vågar släppa ut sina barn i de områden där de bor”

I kvällens partiledardebatt duellerade Ebba Busch om gängen och kriminaliteten mot centerledaren Annie Lööf. Lööf talade varmt om, ”Skolan” och ”civilsamhället”, som institutioner vilka behöver stäkras som ett led i det förebyggande arbetet på denna front.

Ebba Busch anklagar Centerpartiet för att vara del i ett regeringssamarbete som skapat den lägsta ”lägsta polistäthetgrader” i EU. ”Mammor och pappor som inte vågar släppa ut sina barn i de områden där de bor”, konstaterade hon. Utsatta kvinnor talar känner sig otrygga, poängterar KD-ledaren dessutom i duellen.

”Det finns en del som förenar oss när det gäller en del straffskärpningar” medger emellertid Ebba Busch i en kommentar till centerledaren.

 

Men Ebba anser att KD mer än centern vill ge polisen utökade befogenhet till att jobba mot gängen och den organiserade brottsligheter och Ebba anser att KD vill sätta till 10 miljarder mer till polisen än vad center och regeringspartierna föreslår.

Centerledaren pratade i stället om ”avhopparverksamhet” för gängkriminella som försvarsargument efter KD:s attack emot centers aktiva roll i arbetet emot den ökade brottsligheten. Hon anser att KD lämnade det breda parlamentariska förhandlingsbordet där dessa frågor diskuterades. ”kompromissa och göra upp” ser Lööf som vägen framåt och anser att KD hoppade av dessa samtal i ett för tidigt skede.

”Centerpartiet har många offensiva förslag”, säger dess partiledare, gällande personal och kompetens för att bland annat jobba med mäns våld mot kvinnor. ”Där gör vi stora insatser i vår budget”, markerar Annie Lööf.

 

Ebba ger därpå svar på tal. ”Ni lyssnar inte på dom som står mellan oss och våldsverkarna” och hon syftar nu på polismyndigheten och nätverken runtom dem. I somras gjordes en namninsamling för att hedra den mördade polismannen, Andreas Dalman som blev brutalt mördad på öppen gata. KD-ledaren påstod att deras förslag mot brottsligheten härstammar ifrån sommarens upprop och namninsamling i minne av Andreas Dalman. En del av förslagen är utvidgade häktningsregler och hemlig avlyssning.

Annie Lööf anser emellertid att center är en ”konstruktiv röst…en konstruktiv förhandlare”. Just därför anser hon att KD måste sätta sig vid förhandlingsbordet och diskuterar. Men Annie Lööf ser det som viktigt att stå upp för ”rättsstatliga principer” i arbetet mot kriminaliteten. Annie Lööf verkar vara något skeptisk till hemlig avlyssning och speciella zoner i Sverige där extra hårda regler ska kunna gäller, förslag som KD och de andra högerpartierna skrev en debattartikel kring tidigare under dagen.

Moderaterna har talat om att det behövs terrorlagar mot de gängkriminella. Därför anser de att Sverige ska kunna inskränka grundläggande fri och rättigheter för att komma till bukt med den organiserade brottsligheten, däribland anonyma vittnen som ska kunna vittna utan att den tilltalade ska ha möjlighet att försvarar sig direkt mot vittnet under en rättegång.