Prenumerera
Prenumerera
Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81856626

Region Stockholm omplacerar ovaccinerad personal

Ovaccinerad sjukvårdspersonal inom Region Stockholm kommer nu att omplaceras, förklarar Moderaternas finansregionråd Irene Svenonius.

– Vi har ett stort ansvar för patienternas medicinska säkerhet och trygghet. Den som är skör och sjuk ska inte riskera att få covid-19 i vården, säger hon, enligt Aftonbladet. Ingen annan region har tagit ett liknande beslut.

Det är inte juridiskt möjligt att framtvinga vaccination för att anställda ska få behålla sin anställning. Däremot ska det kunna gå att omplacera ovaccinerade personer så att de inte kommer i kontakt med patienter i riskgrupp, vilken region Stockholm nu gör. Omställningen är redan i rullning. Utgångspunkten är att personalen ska flyttas inom samma arbetsplats men i vissa fall kommer arbetsplatsbyten inom regionen bli aktuella.

Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet bildar tillsammans en majoritet under mandatperioden vilka då är de styrande partierna som är ytterst ansvariga för detta beslut.