Prenumerera
Prenumerera
Miljöpartiet - bensinbilar
Av Carolina Bruseman - Personal Contact, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99408927

Demoskop: Miljöpartiet tappar stort – hamnar på 3 procnet

Miljöpartiet backar i senaste demoskopmätningen. På 3,0 procent hamnar de långt under riksdagsspärren och ett resultat som inte varit så svagt på 16 år. Senast 2005 hade Miljöpartiet ett så lågt mätvärde i en demoskopundersökning.

Detta resultat är på många sätt underligt då miljöfrågan hamnat högt på tapeten den senaste tiden.

– Det är väldigt anmärkningsvärt med tanke på klimatfrågans position just nu, säger Anders Lindholm, senior advisor på Demoskop till Aftonbladet.

Demoskop är det mätinstitut som uppmätt sämst siffor för Miljöpartiet. Redan i septembermätningen i år hade partiet 3,5 procent.

Språkrören har den senaste tiden haft väldigt låga siffor i förtroendemätningarna vilket kan vara en bidragande orsak till försämrat opinionsstöd. Dessutom börjar en allt större del av befolkningen känna oro över de energipriser som bara ökar under denna regering, som Miljöpartiet igår i.

Dieseln passerade häromdagen 19 kr litern medan elpriset gjorde en toppnotering igår, trots att vintern inte är här än.

– Det skulle behöva regna dubbelt så mycket som normalt i en månad, säger Jonas Stenbeck på Vattenfall till Aftonbladet, som kommentar på höstens höga elpriser.

Språkrör Märta Stenevi anser att partiet behöver bli skickligare på att göra sina profilfrågor viktiga i debatten.

– Vi kommer att behöva jobba ännu hårdare för att sätta fokus på de frågor vi ser är så oerhört viktiga. Klimat och miljö, naturligtvis, men också jämställdhetsfrågor och rättvisefrågor och att få bukt med den grova brottsligheten vi ser i Sverige i dag, säger hon, enligt Aftonbladet.

I övrigt var rörelserna små i denna opinionsmätning.

Det borgerliga blocket med M, SD, KD och L hamnar på 51,3 procent i undersökningen medan de rödgröna + Centerpartiet hamnar strax under 48 procent.