Prenumerera
Prenumerera
Sussane Rappman interreligiös dialog
© Kristin Lidell

Biskop Susssane Rappmann hyllade transsexuell präst under Göteborg Pride

Förra veckan genomföres prideveckan i Göteborg. Svenska kyrkans representanter flockades även de kring fenomenet för att göra sin HBTQ-agenda tydlig.

Prästen ”Ann-Christin Ruuth” är egentligen en man som kallar sig för transkvinna. Under prideveckan mottag han pris ifrån Svenska kyrkan beträffande sitt engagemang för transfrågan. Göteborgs biskop, Sussane Rappmann, hyllar Ruuth på sin facebooksida genom att skriva, ”Ann-Christine Ruuth lämnar kvällens Regnbågsmässa med välförtjänt pris för att hon lyfter transfrågor. Efter en dag med ösregn o blåst från alla väderstreck värmde det att få fira mässa i en domkyrka klädd i regnbågens alla färger.”

Dagarna innan prideveckan återvaldes Ruuth till ordförande för Transamman som är riksorganisationen för transsexuellas särintresse i vårt samhälle. ”Stolt, glad och hedrad! Idag blev jag omvald som ordförande i Transammans, en förening som behövs mer än någonsin. Situationen för transpersoner har hårdnat betydligt det senaste året.”, skriver han på sin facebooksida gällande återvalet.

Under prideveckan sprang Ruuth runt med glädje på prästmöte med Lars Gårdfeldt och hyllade varandra för hbtq-gemenskapen.  ”Härligt att få träffa min mycket gode vän och brother in arms @larsgardfeldt,” skriver hon dessutom på sin facebook.

Gårdfeldt var prästen som under kyrkovalrörelsen gick ut med att han kommer vägra viga heterosexuella i protest mot att präster har rätt att inte viga homosexuella par. Lars Gårdfeldt är själv homosexuell.