Prenumerera
Prenumerera
avskeda personal L S
Av Arne Müseler / www.arne-mueseler.com, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=98215920

S och L i region Stockholm vill kunna avskeda vårdanställda som inte vaccinerar sig

Liberalernas hälso – och sjukvårdsråd i Stockholm, Anna Starbrink, anser att smittskyddslagen ska ändras så att personal inom vård och omsorg ska kunna avskedas om de vägrar vaccinera sig för covid-19, enligt Sveriges Radio Ekot.

”Om frågan måste ställas på sin spets: Om det är arbetstagarens eller patientens rättigheter som kommer först – då ställer jag mig på patientens sida”, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm när Ekot frågar.

Även Socialdemokraterna i region Stockholm meddelar under dagen att de har samma inställning.

Fackförbundet Almega ställde sig positiva till att arbetsgivarna ska kunna ställa krav på vaccinering för fortsatt arbete. LO ställer sig dock kritiska till Almegas hårda linje kring detta, enligt ett kortare reportage i TV4 från i augusti. LO anser inte att en sådan uppsägning skulle hålla i arbetsdomstolen, enligt Sofie Rehnström, jurist på Landsorganisationen.