Prenumerera
Prenumerera

Iransk man jobbade som chef på SÄPO – misstänks nu för spionage mot Sverige åt Iran

En iransk man är häktad och på sannolika skäl misstänkt för att under flera årstid ha spionerat i Sverige via höga myndighetsbefattningar. Nyheten har skildrats i flera stora svenska medier utan att mannens identitet eller bakgrunds lyfts fram.

Mannen har jobbat åt båda SÄPO och Försvarsmakten, trots att han har en parallell nationalitet.

Chefsåklagaren Per Lindqvist vid riksenheten för säkerhetsmål säger till Expressen och andra medier att brottet ska ha skett under perioden 2012-2015.

Manna heter Peyman Kia. Han är född 1980 och är för närvarande i generaldirektörens stab på Livsmedelsverket. Här ansvarar han bland annat för säkerhetsfrågor. Han är född i Irans huvudstad Teheran och kom till Sverige 1985. 1994 erhöll han svensk medborgarskap enligt Skatteverket.

Mannen häktades under torsdagen och inrikesminister Mikael Damberg har blivit informerad om ärendet. Han har varit folkbokförd i Uppsala.