Prenumerera
Prenumerera
orban-Eu-budhetregler-domstol
By European People's Party - EPP Helsinki Congress in Finland, 7-8 November 2018, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74261369

Ungern och Serbien vill skydda Europa från migranter ifrån Arabvärlden och Afrika

Serbiens och Ungerns premiärministrar har nu ingått flera överenskommelser när de senast träffades.

På dagordningen var flera frågor beträffande samarbete mellan de två länderna. Migrationen var emellertid den tunga punkten.

Ungerns premiärminister Viktor Orban har ofta uttryck viljan att försvara Europa och en kristen civilisation som här finns. Vid 2015 års flyktingkris vägrade Orban låta flyktingar ifrån Mellanöstern och Afrika söka asyl i sitt land.

Serbiens premiärminister Ana Brnabic lovade Orban att de båda länderna skulle försvara Centraleuropas gränser vid en kommande flyktingkris.

– Jag har funderat mycket på hur jag skulle kunna sammanfatta det som diskuterades vid mötet, och jag tycker att det är bäst att säga att de två länderna har kommit överens om att återuppbygga Centraleuropa, säger Orban till Balkaninsight.

Han förklarar att Centraleuropa både behöver byggas upp och försvaras på samma gång för att överleva som civilisation. Viktor Orban markerar att migranter inte kommer få passera Ungern eller Serbien för att ta sig till kontinenten. EU har dock många gånger tryckt på om att Ungern måste acceptera unionens väldigt liberala asylprinciper.