Prenumerera
Prenumerera
Mattias Karlsson - SD - kyrkoval - besvikelse
Av Johan Fredriksson, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21968882

Mattias Karlsson om SD:s valresultat i Svenska kyrkan – ” En besvikelse”

Sverigedemokraterna tappade 3 mandat i kyrkans riksdags, kyrkomötet, efter gårdagens kyrkoval.

”Resultatet i kyrkovalet ser tyvärr ut att bli ett uppsluppet cirkuståg för radikala ytterkantspartier och tokstollar till både vänster och höger. ” skriver SD-toppen Mattias Karlsson på sin facebooksida under dagen.

Därpå hänvisar han till valdeltagandet som sjunkit något ifrån förra valet och vill misskreditera omröstningen genom att reflektera kring valets ”legitimitet”.

Han talar om SD:s valresultat som en ”besvikelse” och radar upp ursäkter till varför det gick dåligt för hans parti. Karlsson säger att deras väljare är personer som är minst benägna att rösta i just detta val. Deras väljarkår har dessutom, menar han, i större utsträckning än andra begärt utträde ur Svenska kyrkan.

Detta är det första nationella valet som SD backar i någonsin. Resultatet har föranlett en del reaktioner inom Sverigedemokraterna och hos deras sympatisörer. Många av SD:s toppkandidater har varit ovanligt tysta på sociala medier idag. Under Mattias facebookinlägg kommer även kommentarer som tyder på besvikelse.

”Jag blev besviken på SD:s valresultat och hade trott på 13 procent”, skriver en man.

”Ett alternativ till vad kyrkan erbjudit i sammanhang bidrag till samhället, stöd och soul searching etc..kanske behövs. Vet inte..” skriver en kvinna lite eftertänksamt.