Under morgonen presenterade Sveriges finansminister, Magdalena Andersson, en höstbudget där reformvärdet låg på 74 miljarder kronor. 28 av dessa miljarder går till välfärdssatsningar.

Omfattande satsningar på långtidsarbetslösa finns med och en hel del pengar för att minska köer inom vården skjuts till. En slant på 27 miljarder ska motverka gängvåld, vilket är en ovanligt liten pengapåse, mot bakgrund av att detta är att betraktas som en ödesfråga för att bevara statens våldsmonopol i Sverige över tid.

Moderaterna ställer sig kritiska till budgetpropositionen och de prioriteringar som där läggs fram. Partiets ekonomipolitiska talesman, Elisabeth Svantesson, kommenterar till SvD.

”Det här är en budget som inte kommer få ordning på Sverige. Framför allt, saknas satsningar mot kriminaliteten och för att öka tryggheten.” Dessutom anser hon att alldeles för lite resurser avsätts för att bekämpa långtidsarbetslösheten som nu bitit sig fast på höga nivåer.

Även Vänsterpartiet är kritiska. Deras ekonomiske talesperson, Ulla Andersson, anser att budgeten är en bra start men att regering måste sluta låta sig styras av Centerpartiet som driver på med liberal politik.

V vill se mer satsningar på jämlikheten och att skattesänkningar måste motverkas med skattehöjningar så att statskassan inte försvagas. Därpå vill V reparera sjukförsäkringar som de anser slagits sönder av tidigare regeringar.

”Det är ofinansierade skattesänkningarna och det är tydliga reformer som bär Centerpartiets prägel med kaosprivatisering av arbetsförmedlingen bland annat”, säger Ulla Andersson till SvD.

Hon konstaterar att det är två månader innan budgeten ska prövas i riksdagen, och menar att V fortfarande kan påverka vilken budget som går igenom.

”Min bedömning är att det kommer ta lång tid innan vi vet hur vi ska agera. Vi har statsministeromröstningen och processen i finansutskottet”, säger Andersson.

Till SVT säger hon att ”våra krav är inte uppfyllda”. Ett för kraftigt missnöje ifrån V kan innebära att budgeten faller i riksdagen och att en ny regeringskris uppkommer i höst.

Centerpartiet vill givetvis se mer liberal politik och skattesänkningar och säger att de behöver ha interna diskussioner kring regeringens budgetförslag, enligt Dagens Nyheter.