Prenumerera
Prenumerera
AfS - kyrkomötet
© Svenska Morgonbladet

Preliminärt resultat för kyrkovalet: Alternativ för Sverige får 3 mandat – SD och S tappar

Kyrkovalet har varit ett hett samtalsämne de senaste veckorna. Under gårdagen skrev den socialdemokratiskt färgande tidningen Aftonbladet två stora artiklar med ambition att smutskasta nationalistutmanarpartiet Alternativ för Sverige. Stefan Löfven har även i debattartiklar utmålat dem som det stora hotet i kyrkovalet.

På sociala medier har de räknats ut av bittra SD-sympatisörer som inte vill ha konkurrens.
Men under kvällen har de första preliminära röstsiffran trillat in ifrån 2021 års val till kyrkans riksdag, kyrkomötet. Alternativ för Sverige ligger hittills på 3 mandat och ett valresultat på cirka 1,3 procent. De har nu tagit sig i i kyrkans riksdag.

SD har tappat 3 mandat och det är högst troligt att det är därifrån nationalistutmanaren plockat sina väljare. Även Borgerligt alternativ, som samlar moderater, har backat i valet till kyrkomötet.

Sverigedemokraterna har ungefär hälften av sitt stöd ifrån riksdagsvalen i kyrkomötesvalen. Om vi översätter detta till nationalistpartiet AfS så borde det kunna innebära att AfS har förutsättning att ta uppemot 2,5 till 3 procent i nästkommande riksdagsval.

Detta är det första nationella val som SD tappat mandat i sedan partiet grundades på 1980-talet.

Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand kommenterar framgången på sin facebooksida.

”Det preliminära valresultatet är här. Alternativ för Sverige tar plats i kyrkomötet – med flera mandat! Tack alla ni som gav ert förtroende till oss. Vi lovar att förvalta det väl. Nu tar vi tillbaka kyrkan från 68-vänstern till det svenska folket!”