Prenumerera
Prenumerera
Av Victor Ramstrom - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=104011907

Flera dömda brottslingar på POSK-listan detta kyrkoval

POSK, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, skapades 1987 och har som ambition att avpolitisera Svenska kyrkan. De går till val på att sätta gudstjänsterna och församlingslivet i centrum och kämpar för friheten att få vara förtroendevald och medlem i vilken församling man önskar. De vill även stärka församlingarnas påverkan kring vilka som sitter i kyrkomötet och därmed få in fler lokalaktiva i kyrkans riksdags, i stället för de politiska intressenas kandidater.

POSK vill gärna framställa sig som moraliska och kristna i ordets rätta bemärkelse. Men när Exakt24 granskar deras kandidater hittas flera personer som är dömda för allvarliga brott.

Karl-Gösta Strömsten, född 19510904, har lagförts för sexuellt ofredande enligt B 6135-14 från Uppsala tingsrätt. Strömsten ställer upp som POSK-kandidat i Uppsala stift, trots att rätten bedömd brotten som så pass omfattande att påföljden blev 4 månaders fängelse.

Kent Lundström, född 19520813, kandiderar åt Linköpings stift. Han är återfallsförbrytare och dömdes senast februari 2021, vid Attunda tingsrätt, till en månads fängelse för rattfylleri och narkotikabrott av den ringa graden. Han har vid tidigare tillfällen dömts för narkotikabrott och rattfylleri. 2014 dömdes han även för brukande av falsk urkund och stöld. Han har hela sitt liv åkt dit för fordonsrelaterade brott när belastningsregistret granskades.

Därpå finns den en kandidat, Ulf Anders Otto Jacobsson, Uppsala stift, född 19640303, som är dömd för penningtvättsrelaterade lagöverträdelser.

Därpå hittad exakt24 POSK-kandidater som är dömda för alltifrån vapenbrott till misshandel.

POSK har inför årets kyrkoval bestämt sig för att ställa sig bakom vänsterliberalernas krav på att tvinga samtliga som ska prästvigas att viga homosexuella par. Den enda nomineringsgruppen inför årets kyrkovalet som helt vill förbjuda samkönade äktenskap i Svenska kyrkan är Alternativ för Sverige.

POSK hade 17 procent av rösterna i kyrkovalet 2017, vilket gör dem den näst största nomineringsgruppen i kyrkomötet efter Socialdemokraterna.