Prenumerera
Prenumerera
nyheter - teknologisk arbetslöshet
Av Calle Eklund/V-wolf - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39414213

Automatiserad bensinmack – personalbehoven i samhället minskar

OKQ8 blir först i Sverige med att testa en självbetjäningsbutik. Det är en av deras bensinmackar i Umeå som ska möjliggöra för kunderna att handla i butiken via mobiltelefonen, även efter att personalen gått hem för dagen.

Personalen på just denna station går hem kl. 21 vilket tidigare inneburet att det bara gick att fylla på med bränsle. Men tanken är gnu att kunderna skannar med en QR-kod och legitimerar sig med sitt bankid, för att få kliva in i den obemannade butiken och själva väja ut varor och betala för dem med kort.

David Person är affärsutvecklare för OK Västerbotten säger till TN.se att ”Detta är förstås inte en lösning som ska ersätta de bemannade butikerna utan endast ett komplement.”

Men automatiseringen är ett fenomen som kommer påverka vår arbetsmarknad. Forskare använder ibland ordet teknologisk arbetslöshet. Enligt Arbetsförmedlingen kommer 21 procent av de arbetade timmarna idag att ha ersatts av automatisering och tekniska lösningar inom ett decennium.