Prenumerera
Prenumerera
vaccinforskare - läkemedelsföretag
© SVT Screnshot

Forskare och delägare i vaccinföretag – skrämmer upp allmänheten – talar om ”fyra eller fem doser”

Vaccinforskaren Matti Sällberg satt idag i SVT:s morgonstudio och påstod att vi alla kommer behöva mer än tre doser för att vara fullt skyddade mot corona. Matti Sällberg är delägare i företaget Svenska Vaccinfabriken vilka framställer vaccin. Detta omkullkastar hans objektivitet och situationen speglar de trovärdighetsproblem som finns i denna debatt, där forskare och läkemedelsindustrin kan ha gemensamma intressen.

– Det är inte omöjligt att vi kommer att behöva fyra eller fem doser, sade han till i SVT.

Debatten kring fler doser har i Sverige blossat upp efter att Kungliga Vetenskapsakademin utgivit en rapport på ämnen där organisationens expertgrupp råder till ”boosterdoser” för äldre inom 9 månader ifrån att de är fullt vaccinerade.

Sällberg, som forskar vid Karolinska Institutet, går så långt att han vill rekommendera 4 till 5 doser till äldre och han anser att även yngre kan behöva extradoser i framtiden.

– Det är inte ett dugg konstigt att inkludera även yngre grupper. Alla vet att det här inte kommer att försvinna och att vi kommer att behöva vaccin under en ganska lång tid framöver, fortsätter han.

Redan 2016 skildrade Tidningen ”Curie”, utgiven av Vetenskapsrådet, att nästan all läkemedelsforskning är sponsrad utav läkemedelsföretag. Artikeln belyser hur denna finansieringsstruktur omkullkastar en hel del av denna forsknings ”trovärdighet”.