Prenumerera
Prenumerera
Segerheden - kyrkoval - Alternativ för Sverige
© Bo Segerheden / By Susanne Nilsson - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51788276

Bo Segerheden – SD-avhopparen som kandiderar åt AfS i kyrkovalet

Fritänkande Sverigedemokraten som hoppade av och hittade Alternativ för Sverige (AfS)

Bo började sin politiska bana inom Folkpartiets ungdomsförbund (LUF) på Gotland under 1980-talet. Han gick den långa vägen ifrån ungdomspolitiken till erfaren kommunpolitiker. Bo har dessutom drivit tryckeri i många år.

AfS - Bo Segerheden - Kyrkoval

© Bo Segerheden

Han blev redan på den tiden besviken på Bengt Westerberg, när denne vägrade samtal med Ny demokrati. ”Man gör inte så”, säger Bo, som anser att ”demokratiskt valda partier alltid måste få delta i dialoger i beslutande församlingar…folkets röster ska respekteras”.

Han gick aldrig med i Ny demokrati men insåg att det hade rätt om en del saker.

”Men Sverige fick invandrare på den tiden som kom in och jag ville egentligen inte det”. Folkpartiet hade en väldigt slapp linje i frågan förklarade han, långt innan språktestkraven kom.

2010 lämnade Segerheden Folkpartiet och tog en paus ifrån det politiska livet. 2015 kom alla IS soldater till Sverige förtäckta av asylvågen och det var då han insåg att allting var på väg att spåra ur. Invandrarfrågan började då alltmer bli en ödesfråga för landet, menade Bo. Därför gick han med i SD 2017, inför valet 2018. ”Jag blev ju valledare på Gotland för SD 2018”, förklarar han.

”Dom hade ju 3 mandat och tog 3 mandat till valet 2018 med mig vid rodret”.

Hans arbete var uppskattat och han uppmärksammades för det. Men sen kom konflikterna. SD:s toppstyre passade inte honom och han opponerade sig kring hur det fungerade gällande svågerpolitik, kompistillsättningar och andra oegentligheter. Av den anledningen ”blev jag utfryst och utesluten”, konstaterar han. ”SD har ingen riktig organisation, utan består bara av en toppstyrande elit kring Åkesson”.

Därför sökte han sig till sist till AfS som växer fram som en skarpt invandringskritisk gräsrotsrörelse.

 

Bakgrund inom kyrkopolitiken?

”Nej det har jag ingen”, förklarar han och vi frågar därpå varför han väljer att kandidera åt AfS i kyrkovalet 2021.

”Jag tycker att kyrkan har svängt och har gått helt fel väg enligt mitt tycke. Jag vill ha tillbaka den svenska kyrkan igen. Idag gömmer de invandrare…kyrkan ska hålla på med kristendom och det kristna budskapet”. Bo anser dessutom att Alternativ för Sverige driver dessa frågor tydligast bland alla partier i Sverige.

”Om ni och jag skulle åka till kyrkan ikväll”, säger han till oss, ”är det inget folk där… kanske att det sitter 3 själar i bänkraderna. Man måste göra någonting för att få dit människorna igen”, konstaterar han.

”Imamer ska inte få predika i kyrkan som ärkebiskopen vill”. Bo förklarar att kyrkan ska utstråla den svenska traditionen och på så vis locka tillbaka svenskar till en ny folkkyrka.

”Kyrkan kommer fortsätta förfalla om inte AfS får komma och opponera sig”

AfS program passade verkligen för honom. När han läste deras kyrkopolitiska program, där det klart och tydligt står att en folkkyrka ska återskapas och att svenska kyrkpengar ska hjälpa svenskar i nöd och inte tredje världen, kände han att han kandiderade åt rätt parti.

”92 kyrkor finns på Gotland”, berättar han med stolthet.

Kyrkan ska ligga på med återvandring, anser han, då han bedömer att detta behövs för att rädda den svenska kulturen där kristendomen är en viktig dimension.

Kyrkan ska inte skydda invandrarna mot myndigheternas hårdhet, säger Bo. ”Det enda invandragrupper fattar är de gröna militära kläderna. Kyrkan ska då inte vara en barriär som hindrar statens våldsmonopol från att skapa ordning i invandringskaoset.”

 

”Hur tror du svenska kyrkan skulle kunna vara till nytta för Gotlandsborna?”

”Gemenskapsfrämjande aktiviteter, för den stora massan, och även för utsatta grupper i Sverige, som hemlösa och barnfamiljer med sociala problem måst prioriteras” poängterar han då.

”Folk är lite konservativare på Gotland”, tror han, ”men etablissemanget står emot.” Men på Gotland finns än inga moskéer berättar han för oss och bedömer att det skulle bli ”folkstorm” och ett sådant förslag hade godkänts av politiker.

Bo har pratat med flera präster som applåderar åt AfS kamp mot HBTQ-rörelsens frammarsch på Gotland. Personligen tycker Bo att skattebetalarna och kyrkans medlemmar inte ska stå för pridetågen där folk springer runt nakna, ”vilket de snarare borde bli lagförde för och inte bli offentligt finansierade”.

Kyrkan är en viktig del av svenskt kulturarv, markerar Bo slutligen, och ser kampen om att ”ta tillbaka den” som avgörande för den svenska kulturens överlevnad.