Prenumerera
Prenumerera
By nl:User:GerardM - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=415001

Berlin: Planer på ett gemensam bygnad för kristna – muslimer och judar

I Berlin finns det nu planer på att en kyrka, en moské och en synagoga och samlas dem i en och samma byggnad. Byggnaden ska finansieras via pengar från Quatar och resas på en plats där en kyrka stod sedan 1200-talet.

Det finns stöd för projektet hos flera kristna samfund i staden. Men det finns även kritik.

Häromdagen lades den förta byggsten i detta omtalade projekt i Berlin.

Det är en präst vid namn Gregor Hohberg som tagit fram förslaget i samdialog med en imam och en rabbin. Han medger dock att projektet är politiskt motiverat för att skapa samförstånd mellan religionerna.

Men kritik har kommit ifrån kristet håll som inte anser att religioner ska sammanblandas. Kritikerna är rädda för att detta nära samarbete kan göra att kyrkorna tappar sin teologiska styrka.

– Som bekännande kristna får vi inte bidra till, eller inte ens väcka misstanke om, att vi är beredda att relativisera den kristna tron, Guds unika frälsningsväg för världen, sade Hamburgpastorn Ulrich Rüß till den evangeliska nyhetsbyrån Idea när projektet planerades, enligt Världen Idag.

I Sverige finns ett snarlikt projekt redan färdigställt i Fisksätra utanför Stockholm, vid namn ”Guds hus”. Det är ett samarbetemellan Svenska Kyrkan, Stockholms katolska stift och en muslimsk förening i Nacka.