Prenumerera
Prenumerera

Novus: Socialdemokraterna ökar – Liberalerna runt 2 procent – MP ökar

Vänsterpartiets kraftiga uppgång efter regeringskrisen har brutits, enligt Novus nypublicerade undersökning.

Beslutet att stödja misstroendet mot Stefan Löfven resulterade i en ordenlit skjuts i opinionen enda till 13,3 procent av i juni. Nu backar V emellertid med 2,1 procent till 11,2. Nedgången är statistiskt säkerställd.

– Vänsterpartiet är återigen på samma nivå som de var i början på sommaren, framförallt tappar man väljare till Socialdemokraterna, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus till  SVT.

Vänsterpartiets partisekreterare, Hanna Gedin, tar det hela med ro och ser en del av uppgången i somras som en produkt av det stora mediafokus som de fick. De bedömer det som naturligt att det faller tillbaka lite grann.

Moderaterna ökar med 1 procent medan SD statistisk säkerställt minskar med 2 procent vilket gör M till Sverige näst störa parti igen.

Socialdemokrat uppvisar en uppgång med 2,1 procent medan Miljöpartiet ökar och hamnar på 4,4 procent efter den senaste tidens diskussioner kring klimatet. Det börjar bli allt mer troligt att MP klarar riksdagsspärren 2022.

När vi tittar på en övergripande trenden på novus undersökningar ser vi att Liberalerna och KD har tydliga nedgångar. L hanar på 2,1 procent a väljarstödet vilket gör det alltmer troligt att de inte kommer klara riksdagsspärren 2022. Kristdemokraterna har parkerat strax över spärren i även denna undersökning. De får 4,5 procent av väljarstödet.

Skulle denna novus-undersökning vara valresultat hamnar de rödgröna + C 50,4 procent av väljarstödet. Den borgerliga alliansen inklusive SD hamnar på 46,1 då liberalernas 2,1 inte bör räknas in.

4765 personer har slumpmässigt valts ut till undersökningen vilket gör att den är en av de större som genomförts den senaste tiden.

Procent av väljaropinionen i undersökningen

Socialdemokraterna: 25,9

Moderaterna: 22,0

Sverigedemokraterna: 19,6

Vänsterpartiet: 11,2

Centerpartiet: 8,9

Kristdemokraterna: 4,5

Miljöpartitiet: 4,4

Liberalerna: 2,1

Övriga: 1,4