Vid en längre intervju med Svenska Dagbladet diskuterar Ulf Kristersson den gängbrottslighet som alltmer breder ut sig i Sverige. Han påstår att problemen är omfattande och att det kan ta uppemot 20 år att komma till bot med den.

Han diskuterar givetvis även regeringsmakten mer ingående vilket troligtvis intresserar borgerligt sinnade väljare.

– Jag vill bara kompromissa i en färdriktning jag tror på, inte sälja min själ för regeringsmakten, säger han distinkt, till SvD.

Därpå markerar han tydligt att ”Jimmie Åkesson inte får sitta i regeringen…”. Hans argument emot SD i regering är att partiet saknar regeringserfarenhet och att de finns en del skiljelinjer angående färdriktning, trots att det finns vissa samarbetsytor, medger M-ledaren.

Även KD har betänkligheter kring SD-samarbeten. Lars Adaktusson får allt fler med sig och i förra veckan rapporterade Svenska Morgonbladet att han ansåg att KD behöver sätta ”tydliga gränser” mot SD. KD-toppen menar att allt fler kristdemokrater inte längre känner igen sitt parti i den högergir som Adaktusson beklagar sig över att partiet tagit. Hans inställning speglar väl den historia som frikyrkorörelsen har. Frikyrkan i Sverige har haft tydliga socialistiska tendenser sedan väckelserörelsen födelse.